PDF-Creatiesettings

Bij het maken van een PDF wordt bepaald of een PDF later in het proces, bij uitgever of drukker, probleemloos verwerkt kan worden.

In Nederland conformeren we ons – net als veel andere landen in Europa – aan de internationale GWG2015 pdf-standaard van de GWG (Ghent Workgroup), gebaseerd op de PDF/X-4 standaard voor blind exchange. Veel software gebruikt deze pdf-standaard als referentie in de werking van de software.

Onder Download treft u de creatiesettings aan voor de in Nederland veel gebruikte programma’s. Gebleken is dat wanneer een van deze profielen wordt gebruikt er in de praktijk zelden problemen voorkomen.

Het maken van een PDF gebeurd in de regel door een directe export vanuit een opmaakapplicatie naar PDF. Gebruik deze optie dan ook bij voorkeur met Adobe Creatieve Suite. Voor QuarkXPress zijn ook settings voor Export PDF beschikbaar.

Een goede PDF wil zeggen dat de file op betrouwbare wijze verwerkt kan worden. Het zegt niets over de optimale reproductie van kleur. Kijk daarvoor ook bij kleurprofielen en lees wat je moet doen om ervoor te zorgen dat de PDF niet  alleen goed verwerkbaar is, maar ook optimaal is afgestemd op de bedoelde druktechniek / papiersoort.

Download
GWG2015_WebCmyk_CMYK