Vormgeving

Aan de vormgeving van drukwerk worden een aantal basiseisen gesteld, die verwerkt zijn in een tabel met opmaak specificaties voor verschillende toepassingen. (Zie onder Extra informatie). Hou bij de vormgeving al rekening met de eigenschappen van de gedrukte advertentie in het tijdschrift, met name:

Teksten, fondkleuren, beelden
Houd er rekening mee dat, bij teksten en beelden die in de rug doorlopen, het risico bestaat dat de advertentie niet exact aansluit. Bij tijdschriften met een gelijmde rug is dit risico groter dan bij gehechte tijdschriften. Plaats teksten minimaal 8 mm uit de rug.

  • Zwarte fonds in kleurendruk bij voorkeur samenstellen als: C 50% – M 0% – Y 0% – K 100 %.
  • Vrijstaand beeld: tintwaarde aan de rand voor offset minimaal 3%, voor diepdruk 5%.

Kleurgebruik en formaat
Hanteer het met de uitgever overeengekomen kleurgebruik (zwart of CMYK) en het juiste advertentie formaat.

Preflight van de opmaak
Als uw opmaakprogramma de mogelijkheid van live preflight heeft gebruik die dan om vroegtijdig fouten op te sporen. Gebruik altijd ook een PDF Preflight applicatie.

Overprintcontrole
Controleer in uw opmaakprogramma of de gebruikte overprint- instellingen het beoogde resultaat geven. Dit kunt u ook later in de PDF controleren. (Overprint preview moet AAN staan).

Trapping of overvul
Deze instellingen worden over het algemeen automatisch uitgevoerd bij de drukker. Indien trapping gespecificeerd moet worden, eerst overleg met de producent.