Steunkleuren

Nederland is een Pantone-land. Beter gezegd: in Nederland wordt over­wegend het Pantone Matching System (PMS) toegepast voor steun­kleu­ren of huisstijl-kleuren.

De kleurwaaiers van Pantone Inc. waarin de kleuren getoond worden, zijn gedrukt op zeer wit papier met zeer kleurkrachtige inkten. Iedere overeenkomst tussen de waaier en Pantone inkten gedrukt op kranten­papier ontbreekt dan ook. Officiële Pantone kleurenwaaiers voor kranten­druk ontbreken. Dat maakt het moeilijk om in te schatten hoe een Pantone-kleur in de krant zal worden gedrukt.

Om een zo goed mogelijk reproductie te realiseren is het van belang

  • de kleur uit een zgn. U-bibliotheek (Pantone Solid Uncoated) te kiezen.
  • steunkleuren op de juiste manier om te zetten naar CMYK. Zie ook hieronder.

In Adobe Photoshop CC is de PMS-bibliotheek niet meer in CMYK-vorm aanwezig, maar in Lab-vorm. Bij het kiezen van een Pantone-kleur wordt de CMYK-waarde “on-the-fly” berekend. Zorg dan ook voor een juist ICC-profiel bij kleurinstellingen. Anders zullen er kleurverschillen ontstaan tussen Photoshop-opmaakkleuren en InDesign-opmaakkleuren. Zie ook de handleiding “inktmanager” bij de Extra-informatie.

Indien het behouden van de kleurtoon van groot belang is, raadpleeg dan de Excel-sheet in de Extra-informatie. Hierin staat gedetailleerde informatie over de 100 meest gebruikte steunkleuren in dagbladen.