Kleurprofielen

In Nederland wordt gewerkt met een CMYK-aanlevermethode. Dit betekent dat in de creatiefase foto’s en andere beeld­elementen worden omgezet naar CMYK.

Voor kritische kleurweergave is het gebruik van een correct kleurprofiel zowel voor de kleurconversie van RGB naar CMYK als voor hardcopy proofing en softproofing noodzakelijk. Zie hiervoor ‘download’.
De omzetting wordt in vrijwel alle programma’s gedaan via ICC-gebaseerd kleurmanagement. Daarbij worden ICC-profielen gebruikt.

Drukkers en printbedrijven maken gebruik van verschillende papier- materiaal soorten die verschillende ICC profielen hebben. Overleg met de producent hierover is belangrijk om de hoogste kwaliteit te garanderen.

Als basis CMYK wordt meestal gebruik gemaakt van het kleurprofiel ISOcoated_v2_300_eci.icc of Fogra39.icc van Adobe. Bij het PDF maken worden de RGB en LAB kleuren dan automatisch omgezet.

De druk specificaties voor zeefdruk en digitaal printen worden op dit moment getoetst aan een hiervoor in ontwikkeling zijnde ISO 12647-5 standaard.
Hiervoor zijn nog geen ICC kleurprofielen beschikbaar.

De meeste drukkerijen bevelen onderstaand profiel aan, die u hier kunt downloaden:

Zeefdruk / Offset
Papierklasse                       Profiel                                       FOGRA
gestreken                          ISOcoated_v2_300_eci        39L

RGB aanleveren
In een aantal gevallen kunnen beelden in een RGB kleurruimte (altijd met juiste bron ICC profiel) aangeleverd worden voor zeefdruk en grootformaat printen.
Dit dient altijd in overleg met de leverancier van het druk- en printwerk te gebeuren. In de GWG specificaties is hier nog geen ruimte voor. Deze kleuren worden bij het PDF controleren dus altijd fout gemeld.

Wijziging in 2017
Omdat bovenstaande profielen door technologische ontwikkelingen en trends in papier ge-update moesten worden zijn er inmiddels nieuwe ICC- kleurprofielen gepubliceerd. Omdat we in een overgangsperiode zitten adviseren wij voor het toepassen van deze profielen dit eerst af te stemmen met uw uitgever/ drukker.

Wijziging 2017 ; Fogra 51 vervangt Fogra 39
FOGRA51 – PSO Coated v3
– Premium coated paper (ISO 12647-2:2013 PC 1)

Wijziging 2017 ; Fogra 52 vervangt Fogra 47
FOGRA52 – PSO Uncoated v3 (FOGRA52)
– wood-free uncoated white paper (ISO 12647-2:2013 PC 5)

Download
GWG2015_LFPCmyk_CMYK