Kleurprofielen

Ten behoeve van het Diepdrukprocess is op dit moment een CMYK-aanlevermethode noodzakelijk. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat (bij de creatie) foto’s en andere beeldelementen worden omgezet van RGB naar CMYK.

Voor kritische kleurweergave is het gebruik van een correct kleurprofiel zowel voor de kleurconversie van RGB naar CMYK als voor hardcopy proofing en softproofing noodzakelijk. Zie hiervoor ‘download’.De omzetting wordt in vrijwel alle programma’s gedaan via ICC-based color management. Daarbij wordt een ICC-profiel gebruikt.

Het uiteindelijke product zal gedrukt worden in Diepdruk waarbij een keuze is uit verschil­len­de papiersoorten. Wordt het verkeerde ICC-profiel gebruikt, dan zal dit tot ongewenste en onvoorspelbare kleurresultaten en een verstoord drukbeeld leiden.

In veel producties worden per drukproces en papiertype ISO 12647-4 normen gehanteerd als drukreferentie. Ook binnen Diepdruk druknormen zijn per papiertype afzonderlijke ICC kleurprofielen beschikbaar.

De uitgever/drukker kan informatie verstrekken welk kleurprofiel te gebruiken voor een bepaalde combinatie van druktechniek en papier. Dit kan per titel, en voor omslag en binnenwerk verschillend zijn.

Note: Als gebruik gemaakt wordt van een niet-standaard papiersoort dan hoort ook daar een ander ICC-profiel bij.

Profielen voor Diepdruk(Gravure)
In Diepdruk(Gravure) wordt gedrukt volgens de standaard: ISO 12647-4. Voor de verschillende papierklassen gelden onderstaande kleurprofielen:

Diepdruk(Gravure)

Papierklasse                 Profiel                                                ISO

Brightness    

LWC wit                        PSR_LWC_PLUS_V2_PT.icc            78-87

LWC standaard           PSR_LWC_STD_V2_PT.icc               72-76

SC wit                            PSR_SC_PLUS_V2_PT.icc                 72-75

SC standaard                PSR_SC_STD_V2_PT.icc                   67-68

NP wit                            PSRgravureMF.icc                                68-76

NP standaard               PSRgravureMF.icc                               58-59

Download
Diepdruk