Vormgeving

Voor de vormgeving van gedrukte en geprinte producten worden een aantal basis eisen gesteld, die verwerkt zijn in een tabel (zie onder Extra informatie).
Dit tabel de opmaak specificaties voor kranten- en tijdschriftenadvertenties, evenals specificaties voor aanlevering voor full colour of steunkleuren (spot colours / PMS) voor (offset) druk. Gebruikte specs:

  • Full colour drukwerk (alleen CMYK druk)
  • Pantone / PMS kleuren al dan niet in combinatie met CMYK
  • Zwart drukken of printen, voor dit laatste geval zijn er geen speciale aanmaak of controle profielen, maar het is wel belangrijk dat alle kleuren omgezet zijn naar grijswaarden. Voor controle kan CMYK spec gebruikt worden.

De meeste van de in het tabel vermelde instellingen zijn identiek voor zeefdruk, met uitzondering van minimum lijndikten: zeefdruk en een aantal groot formaat producten hanteren lijndiktes van minimaal 0,14 pts (0,05 mm) i.p.v. 0,125 pts in offset.

Kleurgebruik en formaat

Hanteer het met de opdrachtgever / producent overeengekomen kleurgebruik (zwart, PMS of CMYK) en document eindformaat (afgewerkt formaat plus marge / afloop).

Preflight van de opmaak

Als uw opmaakprogramma de mogelijkheid van live preflight heeft, gebruik die dan om vroegtijdig fouten op te sporen. In andere gevallen is gebruik van een separate preflight applicatie op document of PDF/X-1a zinvol.

Overprintcontrole

Controleer in uw opmaakprogramma of de gebruikte overprint-instellingen het beoogde resultaat geven. Dit kunt u ook later in de PDF controleren. (Overprint preview moet dan AAN staan).

Trapping of overvul

Deze instellingen worden over het algemeen automatisch uitgevoerd bij de drukker. Indien trapping gespecificeerd moet worden, eerst overleggen met drukker / producent.