Kleurprofielen

In Nederland wordt gewerkt met een CMYK-aanlevermethode voor drukwerkproducties. Dit betekent dat in de creatiefase foto’s en andere beeldelementen worden omgezet naar CMYK. In diepdruk voor commercieel drukwerk worden verder geen sportkleren gebruikt.

Producties in diepdruk kunnen gedrukt worden op verschillende papiersoorten. Voor kritische kleurweergave is het gebruik van een correct kleurprofiel zowel voor de kleurconversie van RGB naar CMYK als voor hardcopy proofing en softproofing noodzakelijk. Zie hiervoor ‘download’.
De omzetting wordt in vrijwel alle programma’s gedaan via ICC-based kleurmanagement. Daarbij worden ICC-profielen gebruikt.

De drukker of uitgever kan informatie verstrekken welk kleurprofiel te gebruiken voor een bepaalde papiersoort. Dit kan per onderdeel van een productie verschillend zijn.
In het geval deze informatie niet beschikbaar is, kan als kleurprofiel ISOcoated_v2_300_eci.icc gebruikt worden maar moet er rekening mee worden gehouden dat er kleurafwijkingen kunnen ontstaan bij gebruik van andere dan gecoate papiersoorten.

Profielen voor diepdruk
Voor diepdruk geldt dat voor optimale kleurbeheersing het kleurprofiel gebruikt moet worden dat aansluit bij de gebruikte papiersoort.
Vraag de uitgever naar de papiersoort en naar de drukkerij.
Indien bij Roto Smeets wordt gedrukt, vindt u het benodigde ICC-profiel op: www.rotosmeets.com/nederlands/aanleveren/kleurprofielen.asp.
Het download-bestand bevat tevens het mx4-profiel voor vervaardiging van de kleurproef met GMG-software op Epson.
Indien bij een andere diepdrukkerij wordt gedrukt in binnen- of buitenland, vindt u het benodigde ICC-profiel op www.eci.org.
De bijbehorende mx4-profielen voor vervaardiging van de kleurproef met GMG-software vindt u op www.gmgcolor.com.

Indien papiersoort en/of de drukkerij (nog) niet bekend zijn, wordt aanbevolen om het ISOcoated_v2_300_eci.icc kleurprofiel toe te passen. Onderstaand de beschikbare profielen per papierklasse:

Papierklasse Roto Smeets ECI
LWC extra wit RSgravureXWC
LWC wit RSgravureSILK PSR_LWC_PLUS_v2
LWC standaard RSgravureLWC PSR_LWC_STD_v2
SC extra wit RSgravureXSC
SC standaard RSgravureSC PSR_SC_STD_v2
NP extra wit RSgravureXNP
NP standaard RSgravureNP